Wat is een Voorkeurshouding?
Een voorkeurshouding ontstaat wanneer een baby zijn hoofdje steeds naar één kant draait, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Dit kan leiden tot een scheve houding en soms een afgeplatte schedel (plagiocefalie). Zo kan dus vanuit een voorkeurshouding een afgeplatte schedel ontstaan.
Oorzaken van voorkeurshouding:
- Druk op de nek of schouders tijdens de geboorte.
- Spanningen door de ligging in de baarmoeder.
- Bewegingsbeperkingen in de nek of wervelkolom.
Wat is een Afgeplatte Schedel?
Een afgeplatte schedel ontstaat vaak door langdurig liggen in dezelfde houding. Dit kan invloed hebben op de vorm van het hoofdje en de motorische ontwikkeling van je baby.
Hoe Kan Osteopathie Helpen?
Met osteopathie kijk ik naar de oorzaak van de voorkeurshouding of afgeplatte schedel. Behandeling kan helpen door:
- De beweeglijkheid van de nek en rug te herstellen.
- Spanningen in het lichaam te verminderen.
- De natuurlijke balans in het lichaam van je baby te ondersteunen.
Mijn aanpak is volledig afgestemd op jouw baby en is altijd zacht en veilig.
Samenwerking met Kinderfysiotherapeut
Soms is een gecombineerde aanpak de beste keuze voor jouw baby. Ik werk nauw samen met kinderfysiotherapeuten wanneer aanvullende ondersteuning nodig is.
•Kinderfysiotherapie richt zich op oefeningen: Dit kan helpen bij het versterken van de spieren en verbeteren van de motoriek.
•Integrale aanpak: Door samen te werken zorgen we ervoor dat zowel de houding als de motorische ontwikkeling van je baby optimaal worden ondersteund.
Deze samenwerking biedt een complete behandeling voor jouw baby en geeft jou als ouder extra vertrouwen.
Wat is het verschil tussen de behandeling van de kinderfysiotherapeut en de osteopaat gespecialiseerd in kinderen?
Als osteopaat ga ik vooral opzoek naar de beperkingen in de beweging. Deze beperkingen ga ik vervolgens oplossen door met zachte bewegingen de bewegelijkheid van de wervels en andere structuren te verbeteren(een baby wordt NOOIT gekraakt). De behandeling vind plaats bij mij in de praktijk. De kinderfysiotherapeut komt vaak bij je aan huis en geeft oefeningen die je samen met je kindje moet doen. Hierdoor worden de spieren getraind om de beweging ook goed te kunnen maken. Ook geeft de fysiotherapeut adviezen hoe je bijvoorbeeld het beste het bedje kunt zetten, de fles kan aanbieden of je kindje op kunt tillen zodat je kindje gestimuleerd wordt om naar zijn niet favoriete kant te kijken.
Meten met de Skully Care-app
Om de vorm van het hoofdje van je baby nauwkeurig te kunnen beoordelen, gebruik ik de Skully Care-app. Dit innovatieve meetinstrument biedt:
•Nauwkeurige analyses: De app meet de mate van schedelafplatting precies.
•Voortgang volgen: Herhaalde metingen maken inzichtelijk hoe de vorm van het hoofdje verandert.
•Gerichte behandelingen: Op basis van de metingen kan ik mijn aanpak nog beter afstemmen.
De meting gaat heel eenvoudig. Je baby krijgt een mutsje op en ik leg het hoofdje op een blauw matje. Met mijn telefoon maak ik een foto van de bovenkant van het hoofdje. Het is dan belangrijk dat de oortjes en het neusje goed op de foto staan. Vervolgens gaat de app aan de slag met berekeningen. Binnen een paar minuten komt de app met de uitslag. De uitslag is zowel te lezen als te zien in een grafiek. Als ouders kun je ook de skully care app downloaden op je telefoon(zowel Apple als Android). Ik deel met jullie de code en zo heb je zelf toegang tot de metingen. Na een aantal weken meten we opnieuw. Met de Skully Care-app krijg je als ouder waardevolle inzichten en zie je direct de vooruitgang van de behandeling.
Tips voor Ouders
Je kunt zelf bijdragen aan de ontwikkeling van je baby door:
- Regelmatig de houding van je baby te veranderen.
- Buikligging te stimuleren tijdens speeltijd.
- Spelenderwijs je baby aan te moedigen naar beide kanten te kijken.
Maak een Afspraak
Twijfel je of jouw baby geholpen kan worden? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of maak direct een afspraak via onze website. Samen zorgen we ervoor dat jouw baby zich comfortabel en vrij kan ontwikkelen!
Hoe herken je schedelafplatting bij je baby?
Schedelafplatting, ook wel plagiocefalie of brachycefalie genoemd, is een veelvoorkomende conditie bij baby’s waarbij het hoofdje een afgeplatte vorm krijgt. Het herkennen van schedelafplatting in een vroeg stadium is belangrijk om verdere asymmetrie te voorkomen. Als ouders kun je dit herkennen door op enkele signalen te letten:
1.Vervorming van het hoofdje: Het hoofdje lijkt aan één kant platter, of de achterkant is afgeplat. Dit is vaak het meest zichtbaar als u van bovenaf naar het hoofdje kijkt.
2.Ongelijke gezichtsstructuur: Eén oor kan verder naar voren staan of het gezicht lijkt asymmetrisch.
3.Voorkeurshouding: Uw baby ligt of draait het hoofdje vaak naar één kant.
4.Haarverlies op één plek: Door de constante druk op een specifiek deel van het hoofdje kan er haarverlies optreden.
5.Moeite met draaien: Uw baby kan moeite hebben om het hoofdje naar beide kanten gelijk te draaien.
Als u een of meerdere van deze signalen herkent, kan een bezoek aan een osteopaat zinvol zijn. Osteopathie biedt zachte, effectieve technieken om spanning in het lichaam te verminderen en een betere balans te ondersteunen.
Achtergrondinformatie over voorkeurshouding en schedelafplatting
Schedelafplatting komt relatief vaak voor en wordt vaak al vroeg in de eerste maanden van het leven van een baby vastgesteld. Volgens de richtlijn ‘Voorkeurshouding en schedelafplatting’ van de jeugdgezondheidszorg zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan en de ernst van schedelafplatting:
Hoe vaak komt schedelafplatting voor?
Ongeveer 20% tot 30% van de baby’s ontwikkelt in enige mate een afgeplat hoofdje. Dit percentage is de afgelopen decennia toegenomen sinds de invoering van de richtlijn om baby’s op hun rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen.
Bij wie komt schedelafplatting vaker voor?
•Jongens zijn iets gevoeliger voor het ontwikkelen van een voorkeurshouding en schedelafplatting dan meisjes.
•Baby’s die te vroeg geboren zijn (prematuren) hebben een grotere kans op schedelafplatting, omdat hun schedel nog zachter is.
•Kinderen met een laag geboortegewicht lopen een verhoogd risico.
Wanneer is er een groter risico?
•Voorkeurshouding: Als een baby meer dan 75% van de tijd het hoofdje naar één kant draait tijdens het slapen of liggen.
•Verminderde variatie in houding: Bij baby’s die vaak in dezelfde houding liggen, bijvoorbeeld in een wipstoeltje, autostoeltje of box.
•Weinig buikligging: Baby’s die overdag weinig tijd doorbrengen in buikligging hebben minder gelegenheid om de spieren van de nek en rug te ontwikkelen.
Wanneer spreken we van een voorkeurshouding?
Er wordt gesproken van een voorkeurshouding als een baby consequent het hoofdje naar dezelfde kant draait en dit minimaal vier weken lang zichtbaar is. Dit kan leiden tot asymmetrie van het hoofd en zelfs gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling.
Met een vroege herkenning en adequate begeleiding kan schedelafplatting meestal effectief worden behandeld. Osteopathie kan hierbij een waardevolle ondersteuning bieden, in combinatie met adviezen over houding en beweging.
Bent u bezorgd over de vorm van het hoofdje van uw baby? Neem dan contact op met Osteopathie Cindy de Nooijer voor een persoonlijk consult en advies. Samen kijken we naar een aanpak die past bij de behoeften van uw kind.