Osteopathie Cindy de Nooijer
Boek uw afspraak

Welkom in mijn praktijk

Veel liefs, Cindy

Baby consult

Als ouder kan het best een beetje spannend zijn om met je baby of kindje naar de osteopaat te gaan. Hoe gaat dat?

In mijn praktijk is het voor mij het belangrijkst dat zowel ouder als kind het een ontspannen bezoek vinden. Als je als ouder van te voren de digitale intake vragenlijst hebt ingevuld, scheelt mij dat een hoop vragen stellen. Ik kan dan vlot mijn aandacht richten op jou baby’tje. Je mag je baby’tje uit de maxi cosi halen en tijdens het gesprek bij je houden. Als het gesprek klaar is, vraag ik je  om je baby op het meegebrachte badlaken/hydrofiele doek te leggen op mijn behandelbank.

Onderzoek

Ik ga vervolgens het lijfje van je kindje onderzoeken op bewegingsverliezen. Ik doe dit met mijn handen. Soms gaat je baby’tje wat huilen, dit komt dan omdat ik een plek aanraak waar veel spanning heeft gezeten bij de geboorte. Je baby ontlaad deze spanning door wat te huilen. Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom je baby gaat huilen; vieze luier, dorst of tijd voor een slaapje. In dat geval is er tijdens de behandeling ook alle tijd om je kindje te troosten, borst of flesvoeding te geven, een schone luier om te doen. Vind je iets vervelend of heb je een vraag, stel deze dan ook vooral en geef het aan, het is ten alle tijde jullie kindje.

Behandeling

De bewegingsverliezen die ik tijdens mijn onderzoek tegen kom, zal ik over het algemeen, direct behandelen, door middel van mijn handen, laat ik het weefsel waar een bewegingsverlies in zit ontspannen.

Het is mogelijk dat je kindje de dag na de behandeling wat onrustiger of juist wat slaperiger is dan je gewend was, het lijfje van je kindje verwerkt de behandeling op deze manier. We zien dit ook bij volwassenen.

Een baby of kind wordt in mijn praktijk NOOIT gekraakt, de weefsels van een baby of kind zijn nog in ontwikkeling en hebben dit dan ook niet nodig.

Vervolg

Aan het eind van het consult maken we een vervolg afspraak. Afhankelijk van de gevonden bewegingsverliezen en de leeftijd van je baby’tje zitten daar 2-6 weken tussen. Een baby’tje wat ik voor het eerst zie tussen de 1e en 6e week zie ik over het algemeen ongeveer 2 a 3 keer, waarna we de behandelperiode afsluiten. Sommige ouders kiezen er voor om daarna opnieuw te komen bij klachten, andere ouders komen preventief 1 x per jaar met hun kindje terug. Je bent hierin helemaal vrij om te kiezen wat bij jullie past.

 

Kinderconsult

Als je met je kind naar mij toe komt ben je misschien bang dat je kindje niet mee wil werken? Dat je kindje niet op de bank wil liggen. Wees gerust, over het algemeen vind ik altijd wel een manier om je kindje te onderzoeken en behandelen. Kleine kinderen (9 maanden-4 jaar), vinden het vaak heel erg spannend en zitten het liefst bij mamma of pappa op schoot. Ik behandel je kindje dan gewoon op die plek. Ook vinden ze het soms prima om op de behandeltafel te zitten en te spelen, of op mijn speelmat veilig op de grond. Als je wat eigen speelgoed, of een boekje meeneemt kan je kindje daar mee spelen en heeft het wat afleiding.

Oudere kinderen vinden het niet altijd prettig om in hun ondergoed op de bank te liggen. Ze mogen dan gerust een soepele sportbroek/legging aanhouden en een hemdje of los T-shirt.

Het is fijn als u vooraf de intakevragenlijst al ingevuld heeft.  Ik heb dan alleen wat aanvullende vragen te stellen en kan snel mijn aandacht op je kind richten. Ook voorkomt het dat je lastigere dingen over gedrag of bijv. bedplassen/ongelukjes hardop met mij moet delen, hierdoor hoeft je kind zich niet te schamen. Tijdens dit gesprek kan je kind wennen aan mijn praktijkruimte en op z’n gemak de ruimte verkennen.

Vertrouwen

Soms duurt het eventjes voor je kindje voldoende vertrouwen heeft in mij om de behandeling toe te laten. Ik zal daarom het eerste deel van de behandeling vaak besteden aan het verbinding maken met je kindje, daarna volgt het onderzoek en de behandeling.

Onderzoek en behandeling

Net als bij baby’s en volwassenen ga ik met mijn handen voelen naar bewegingsverliezen in het lijf van je kindje. Ook zal ik bij kinderen vaak de primaire reflexen testen door middel van wat actieve oefeningetjes. Dit is zeker bij oudere kinderen (4 -12 jaar) vaak een goede manier om het ijs te breken. De gevonden bewegingsverliezen zal ik behandelen uiteraard nadat ik mijn bevindingen met jullie als ouders gedeeld heb en het behandelplan besproken.

Vervolg

Afhankelijk van de gevonden bewegingsverliezen en het te verwachten herstel plannen we samen een vervolgbehandeling. Hier zit ongeveer tussen de 3-6 weken tussen. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is uiteraard afhankelijk van de problematiek, maar ook kinderen zie ik over het algemeen 3-6 keer per indicatie.

Na de behandeling is je kindje soms moe. Het lichaam wordt aangezet om een nieuwe balans te vinden. Het is aan te raden om je kindje wat rustig aan te laten doen de dag van de behandeling en de dag erna. Liever niet sporten, trampoline springen en zulke activiteiten. Je kind kan wel gewoon naar school. Goed water drinken is goed om te afvalstoffen af te voeren.

Consult volwassenen

De intake vragenlijst die u digitaal kan invullen bevat heel veel vragen. Omdat er gekeken wordt naar het hele lichaam en de klachten die u ervaart mogelijk een oorzaak hebben die verder in het verleden ligt dan de huidige klacht vraag ik u  van alles over klachten aan alle mogelijke orgaansystemen zoals; hart, longen, maag-darmstelsel, nieren, blaas, baarmoeder, prostaat, neurologische problemen, ziektes, ongevallen, operaties, medicatie. Een aandoening in het verleden kan voor u misschien niet meer relevant lijken, maar kan mogelijk het begin zijn van de keten van compensaties in het lichaam.

Het onderzoek

Na het vraaggesprek vraag ik u om u uit te kleden, waarna ik de mobiliteit van uw hele lichaam zal onderzoeken. Vindt u het niet prettig in uw ondergoed, dan kan u een soepele legging of sportbroekje en hemd/ los T-shirt aanhouden. Na dit onderzoek vertel ik u wat mijn bevindingen zijn en mijn behandelplan. De tijd die overblijft start ik met de behandeling en het herstellen van de mobiliteit en daardoor de vitaliteit. Aan het eind van de behandeling geef ik u advies en indien nodig een afspraak voor een vervolg consult. Het is mogelijk dat u 1 a 2 dagen na de behandeling een reactie merkt van uw lichaam op de behandeling, dit is normaal en een teken dat het lichaam zich aanpast aan de nieuw herwonnen bewegelijkheid. Over het algemeen is het belangrijk dat u na de behandeling voldoende water drinkt en u de rest van de dag geen zware activiteiten doet (sporten, sjouwen etc.). U geeft hiermee uw lichaam de tijd om zich aan te passen aan de veranderingen in bewegelijkheid.

Een vervolg consult

Bij een vervolg consult evalueren we het effect van de 1e behandeling, en hoe het dan is met de klacht. Daarna onderzoek ik waar uw lichaam nog behandeling nodig heeft en zal ik hier de mobiliteit herstellen. Een vervolg consult vindt over het algemeen plaats een 3 a 4 tal weken na het eerste consult. We geven het lichaam de tijd om door middel van het zelf herstellend vermogen zelf nog verder te herstellen.