Osteopathie Cindy de Nooijer
Boek uw afspraak

Welkom in mijn praktijk

Klik gerust verder om meer te lezen over osteopathie, de praktijk, de klachten waarmee je bij mij terecht kunt en andere dingen die je wil weten. Wil je snel zelf alvast je afspraak plannen, klik dan op deze link. Nieuwe volwassen patiënten kunnen i.v.m. drukte weer terecht vanaf 9 januari 2023. Bestaande volwassen patiënten kunnen via de app vragen of er eerder plek is, maar in principe graag een afspraak online inplannen vanaf 25-1-2023. Voor Baby’s en kinderen zijn er nog een aantal plekjes beschikbaar, graag online in plannen vanaf 25-1-2023 en mij een app-bericht of mail sturen, ik zal dan een afspraak mogelijkheid doorgeven. Plan altijd eerst een afspraak online zelf in. Voor baby’s en kinderen stuur mij dan een whatsapp bericht (0629016323), ik haal de afspraak dan zelf naar voren. Bent u een volwassene met dringende klachten, dan kunt u ook vragen of u op de wachtlijst mag. Door de huidige regels komt het regelmatig voor dat er tussendoor een plekje vrij komt, als u op de wachtlijst staat kan ik dan contact opnemen. Wilt u telefonisch contact dan ben ik te bereiken op maandag, woensdag en donderdag tussen 10.30-11.00 uur. Buitenom deze tijden graag de voicemail inspreken, of contact via mail of whatsapp.  Alvast bedankt.

Veel liefs, Cindy

Kaakproblemen door het dragen van een beugel!

Een paar weken geleden kreeg ik op mijn telefoon een Whatsappje van een van de tandartsen waar ik mee samenwerk.  Een cliënt van haar had last van zijn kaakgewricht. Er was sprake van pijn bij kauwen en soms een beperking in het openen van zijn mond. Hij droeg al enige tijd een beugel en had ook een poos een elastiek gedragen aan een zijde, maar nu al een tijdje niet meer. Ze had hem al een aantal adviezen gegeven met betrekking tot kauwen en happen, maar dit alles hielp niet voldoende. De vraag was of ik tijd had om er naar te kijken.

Consult

Deze jongen had last van zijn linker kaakgewricht. Bij binnenkomst viel mij al op dat hij zijn hoofd scheef op zijn lichaam had staan. Bij verder onderzoek vond ik heel veel spanning aan de rechterzijde van zijn nek, mondbodem, middenrif en borstkas. De spier aan de binnenzijde van de kaak had veel spanning. Ter hoogte van zijn nek vond ik een probleem van beweging van de 1e nekwervel, waarschijnlijk de reden waarom hij zijn hoofd scheef op zijn lichaam hield. Nu zou je zeggen, maar zijn linkerkaak deed toch zeer…

De osteopatische blik

Dit is waarom ik als osteopaat kijk naar de oorzaak en altijd het hele lichaam onderzoek. Door de spanning die er aan de rechterkant zit, wordt bij iedere opening van de mond de kaak meer naar rechts getrokken, waardoor het kaakgewricht aan de linkerkant niet meer zo scharniert als zou moeten, deze zijde wordt als het ware iedere keer een beetje “uit de kom” getrokken. In het kaakgewricht zit een discus(zoiets als een meniscus in een knie), deze raakt daardoor geïrriteerd net als het kapsel, dit geeft de pijnklachten aan de linkerzijde.

Waarom de klacht op dit moment?

Nu vraag je je misschien af, waarom heeft deze jongen nu klachten gekregen en niet veel eerder of direct toen hij de beugel kreeg. Dit is ook een vraag die ik mezelf stelde. Bij het uitgebreide vraaggesprek aan het begin van het consult, vertelde de jongen dat hij recent een nieuwe voorste kruisband had gekregen, hij had deze tijdens het voetballen afgescheurd. Mogelijk heeft zijn lichaam in de begin periode van zijn beugel zich goed aan kunnen passen, door het “trauma” aan zijn knie zijn de compensatie mogelijkheden van zijn lichaam mogelijk niet meer goed werkzaam, waardoor de klachten zijn ontstaan. Bij navraag gaf hij ook aan dat de begin periode van de klachten overeen kwamen met de tijd van kort na het trauma.

Behandeling

Ik heb tijdens de behandeling de spanning aan de rechterzijde opgelost en gecorrigeerd. Ook deed ik een lokale techniek van het kaakgewricht. Hij kon direct na de behandeling al beter zijn mond openen en had minder pijn. De pijn was nog niet helemaal weg, maar dat kan ook niet omdat de structuren nog moeten herstellen van de irritatie. De kaakproblemen zijn dus niet primair door het dragen van de beugel. De compensatie mogelijkheden van het lichaam waren niet meer aanwezig, waardoor de klachten ontstaan zijn. Over een paar weken zie ik hem terug om te kijken hoe het dan is!

beugel bekkie
Kaakproblemen bij het dragen van een beugel